środa, 25 stycznia 2006

Polska kuchnia

Data napisania: 2006-01-25 18:25:26

Polska kuchnia różni się trochę od hiszpańskiej. Co do produkcji wędlin zauważa się sporą różnicę, bowiem kiełbasy w Polsce są bardziej przyprawione i bardziej wilgotne, podczas gdy hiszpańskie są raczej suche. Poza tym w polskiej kuchni używa się białego sera, ale tylko z krowy. Tutejsze białe sery niestety zawierają też mleko z kozy i owcy, zatem mają inny smak, taki bardziej słony. Ciężko tu zatem zrobić nasz polski sernik. W hiszpanii brakuje też produktów kiszonych, jak nasze ogórki czy kapusta, zatem problemem będzie ugotowanie bigosu. Brak też na Kanarach dużej, białej kapusty, więc i o gołąbkach trzeba zapomnieć. Jest jednak sporo innych rzeczy, można się więc obejść bez tych kilku dań rodem z Polski. Dzięki wizycie w Polsce można nadrobić zaległości :-) Nie można przecież mieć w życiu wszystkiego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz